Toename rechtszaken over nalatenschappen

De laatste jaren is er een toename van het aantal rechtszaken die gaan over nalatenschappen. Belangrijkste oorzaken hiervan zijn;

  • tweede huwelijken met kinderen uit een eerdere relatie, 
  • het niet of onvoldoende bespreken en vastleggen van de laatste wil, 
  • een toename van het vermogen wat nagelaten wordt ( bijv. overwaarde van woning)
  • onterving
  • “scheve schenkingen” tijdens leven
  • plundering

Wat kun je zelf doen om problemen na je overlijden te voorkomen?

Door regie tijdens je leven te nemen kunnen vele conflicten in de familie worden voorkomen.

Maak een testament
Bespreek samen met de RegisterExecuteur je wensen en probeer te anticiperen op eventuele moeilijkheden. In een testament laat je in eerste instantie je laatste wil beschrijven (wie erft wel en wie niet, zijn er bijvoorbeeld legaten en/of voorwaarden bij het aanvaarden van een erfenis). Uiteraard zal de RegisterExecuteur je meenemen in de voor- en nadelen van bepaalde keuzes en de financiële- en fiscale consequenties van je keuzes inzichtelijk maken. Wanneer alles duidelijk is kun je je wensen met duidelijke bepalingen laten vastleggen in een testament (laatste wilsbeschikking). 

Wanneer je een kind wil onterven, zou je er voor kunnen kiezen in je testament zijn of haar legitieme portie na te laten (art. 4.63 BW en art. 4:64 BW) , waar het sowieso recht op heeft. Het onterfde kind hoeft daar dan niet zelf aanspraak op te maken. Met het opnemen van de legitieme portie in het testament wordt de uiteindelijke boedeltijd aanzienlijk verkort en kan de boedel ook eerder afgewikkeld worden.

Periodiek toetsen

Het is vervolgens raadzaam om samen met de RegisterExecuteur eens per periode je persoonlijke situatie en het testament tegen het licht te houden. Zo blijft je testament actueel.

Maak een Codicil

Met een handgeschreven en ondertekend codicil kun je voorkomen dat er na overlijden tussen nabestaanden conflicten ontstaan over sieraden en emotionele goederen. In het handgeschreven codicil kun je beschrijven aan wie de sieraden en emotionele goederen toekomen en onder welke condities dat dient plaats te vinden. Een codicil dient aan strikte voorwaarden te voldoen. Je RegisterExecuteur kan je daarbij helpen. Het is belangrijk dat je RegisterExecuteur op de hoogte is van een codicil.

Voorkom misbruik

Wanneer jezelf niet meer in staat bent om bijvoorbeeld boodschappen te doen, dan is een helpende buur of mantelzorger een uitkomst. Helaas komt misbruik van meegegeven betaalpassen steeds vaker voor. Zorg voor controle zodat de kans dat je bankrekening geplunderd wordt tot een minimum worden beperkt. Dit kan door in een levenstestament een gevolmachtigde voor vermogensrechtelijke belangen te benoemen die toezicht houdt en bij eventuele calamiteiten eerder kan ingrijpen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Wanneer je vragen hebt, neem gerust contact op met Verzorgd Nalaten. (Telefoon: 024-6751497 of mobiel 06-205.26.110. Email: info@verzorgdnalaten.nl )