One-size-all testamenten

One-size-all testamenten

Het maken van slimme testamenten wordt nogal eens aangeraden maar voldoen deze zogenaamde “one-size-all” testamenten wel aan jouw wensen. Het maken van een testament zou maatwerk moeten zijn en aan dienen te sluiten bij jouw laatste wensen.

Ga voor goed advies en laat je voorlichten over hoe jij jouw laatste wensen zou kunnen vormgeven. Neem hiervoor de tijd en weeg alle keuzes voor jezelf goed af  en zorg dat ze passend zijn bij jouw wensen.

Een van die veel voorkomende “slimme tips” is om de langstlevende partner bij testament meer te laten ontvangen en de kinderen minder om daarmee zo min mogelijk erfbelasting te betalen. Deze aanbeveling wordt ingegeven doordat de vrijstelling van een partner immers vele malen hoger is.

Door deze keuze te maken erven de kinderen na een tweede overlijden meer en moeten dan tegen de op dat moment geldende tarieven en vrijstellingen meer erfbelasting betalen. De kinderen hebben dan geen keuze meer. Zo’n ‘slimme tip’  kan onderaan de streep resulteren in een veel grotere afdracht aan erfbelasting.

‘Slimme tips’ kunnen je op het verkeerde been zetten. Ga niet voor die snelle oplossingen. Je overlijdt maar één keer en je kan je nalatenschap maar één keer verdelen. Maak die keuze zorgvuldig.

Kies voor goed advies dat past bij jouw situatie. Een goed advies is goud waard en zorgt voor rust en zekerheid bij de mensen die je achterlaat.